Siirry pääsisältöön

Open Heart Zen-ryhmä Helsingissä

Open Heart Zen-ryhmä Helsingissä

Open Heart Zen-ryhmä kokoontuu viikottain Helsingin Länsi-Pasilassa (ks. tiedot alta). Kaikki meditoimisesta ja mielensä läpivalaisemisesta ovat tervetulleita viikkoharjoituksiin!

Ryhmämme kokoontuu osoitteessa Kuuluttajankatu 2 (kerhohuone), 00240 Helsinki, torstaisin klo 18-20, 12.4.2018 alkaen. Paikalle pääset bussilla ja junalla (Ilmalan pysäkki). Tule paikalle 10 minuuttia aikaisemmin. Jos tulet ensimmäistä kertaa niin ilmoita tulostasi sähköpostitse opettajalle etukäteen: kimkatami@hotmail.com. Poikkeuksista ilmoitetaan osallistujille sähköpostitse.

Harjoitus

Harjoitamme ryhmässä zenille tyypillistä pelkkää istumista (just sitting, shikantaza). Kiinnitämme erityishuomiota harjoituksen oikeanlaiseen ymmärtämiseen ja oppimiseen, jossa käytämme apuna tiibetiläisen dzogchen-opetuksen perusteita (ks. video Just Sitting 2.0). Pelkän istumisen ei tule olla onttoa ja tunteetonta vaan eloisuuden, kirkkauden ja vakauden läpäisemää.

How to get more involved with my lineage?
Look into dzogchen.”
- Kobun Chino Roshi, soto zen-opettaja

Koska pelkkä istuminen voi olla levottomalle nykyihmiselle liian haasteellista niin osallistujille opetetaan tarpeen mukaan tyyntymis- (shamatha) ja analyyttisen meditaation (vipashyana) harjoitteita. Open Heart Zenissä on erityinen painotus heräämisen eli kenshon (engl. awakening) kokemiselle. Tätä varten on oma tekniikkansa (ks. kaksiosainen ohje).

The great project of Zen is nothing less than awakening.
And, sliding over that, shifting the point to something else,
is making a terrible mistake.”
- James Ford Roshi, amerikkalainen zen-opettaja

Harjoituksemme muoto on vapaa. Voit harjoituksiin tullessasi ja lähtiessäsi tehdä kumarruksen ovella tai olla tekemättä. Voit tervehtiä ja keskustella vapaasti muiden paikalla olijoiden kanssa. Sinun ei tarvitse pitää katsettasi maassa tai olla yksin omassa tilassasi. Rohkaisemme kommunikointiin muiden harjoittajien kanssa koska se pitää sydämemme ja mielemme auki ja saamme samalla mahdollisuuden tiedostaa muihin ihmisiin liittyviä pelkojamme. Tällä tavoin voimme kohdata oman mielentilamme todellisuuden pakenematta hiljaisuuteen ja yksinolemiseen. Muiden kanssa puhuminen ei tietenkään ole pakollista.

Istumme harjoituksissa kolme 25 minuutin jaksoa. Kun istut alas niin etsi hyvä asento, jossa voit istua koko jakson. Kuitenkin jos kehossasi tuntuu kipuja tai puutumista niin kannattaa sinun muuttaa tai vaihtaa asentoa. Istumisen ei tule olla fyysisesti epämukavaa. Kivun tai muun epämukavuuden sietäminen vain vie huomion ja ajan pois varsinaiselta harjoitukselta eli mielen luonnossa lepäämiseltä. Paikalla on tuoleja kaikille. Jos haluat istua meditaatiotyynyllä ja alustalla, tuo omasi.

Istumajaksojen väleissä tehdään 5 minuutin kävelymeditaatio ja lyhyt 1 minuutin vapaamuotoinen venyttely. Voit käydä kävelyjen aikana vessassa ja juoda vettä.

Harjoitukseemme kuuluu myös lyhyt resitaatio.

Istumisten jälkeen juomme teetä ja keskustelemme yhdessä harjoituksesta. Olet vapaa keskustelemaan mistä tahansa aiheesta ja esittämään kysymyksiä mutta pyydämme, että olet ystävällinen muille.

Toivomme kävijöiltä 5-10€ kertalahjoitusta toimintamme tukemiseksi.

Kenelle?

Open Heart-harjoittaminen on käytännönläheistä, selkeäkielistä ja salailematonta. Kaikki kysymykset ovat sallittuja kunhan ne on esitetty rakentavassa ja henkilöitä kunnioittavassa hengessä. Näiden tekijöiden vuoksi Open Heart on usein kokeneiden meditoijien ja maalaisjärjellä ajattelevien ihmisten valinta. Kansainväliseen harjoittajayhteisöömme kuuluu kaikennäköisiä ja -kokoisia ihmisiä. Ryhmäämme ei kuulu sitoutumispakkoa vaan jokainen on vapaa tulemaan ja menemään oman valintansa mukaan.

Kaikki normaalin psyykkisen terveyden omaavat ovat tervetulleita harjoituksiin. Jos sinulla on mielenterveysongelmia ja haluaisit kuitenkin osallistua tulee sinun keskustella asiasta opettajan kanssa etukäteen ennen osallistumista harjoituksiin.

Opettaja ja yhteisö

Kim Katami on Open Heart Sanghan (yhteisö) perustaja ja pääopettaja. Hän on tutustunut meditoimiseen vuodesta 1983 alkaen ja harjoittanut kokopäiväisesti 2003 lähtien. Hänen opettajansa ovat pyytäneet häntä opettamaan, jota hän on tehnytkin päätoimisesti vuodesta 2008 lähtien. Japanilainen rinzai zen, kendo ja zen kalligrafia-mestari Terayama Tanchu Sensei pyysi Kimiä jatkamaan perintöään vuonna 2015. Tiibetiläisen nyingma-perinteen opettajat ovat tunnistaneet hänet tertoniksi (meditaatiossa löydettyjen opetusten paljastaja) ja tulkuksi (jälleensyntymä). Hänellä on dharmaperimys myös hindulaisessa tantrassa.

Open Heart-yhteisössä on noin 70 henkeä maailmanlaajuisesti. Eniten heitä on Suomessa, Englannissa ja Irlannissa. Open Heart Sanghan toiminta sijoittuu pääsääntöisesti Englantiin ja Irlantiin sen jälkeen kun Dharma Mind Sangha pyysi Kimiä uudeksi opettajakseen 2018 alkaen.

Open Heart-nettisivut: www.openheart.fi

Tervetuloa!

Kommentit